Martin Mikušek, milovník železných kotoučů

Skromný to hoch, který své tělo rozhodně nešetří. Závislák věšení si kovových předmětů kolem pasu a následného přitahování k trubce nebo dipování na bradlech. Bývalý závodní plavec, který vylezl z mokrého bazénu, aby se mohl stát jedním z nejlepších výkonnostních street workouterů u nás. A samozřejmě taky člen týmu WOCLUB. To všechno je Martin Mikušek, kterého ti představíme v dnešním rozhovoru :-)

Ahoj Martine, vítáme tě v týmu WOCLUB. Můžeš se představit čtenářům, aby věděli, s kým mají tu čest?

Zdar, jmenuji se Martin Mikušek. Původně pocházím z Kopřivnice, ale teď bydlím v Ostravě a je mi 21 let.

PRvní otázka na tělo Kolik uděláš muscle-upů? :-)

Co to je? Né dělám si srandu, abych řekl pravdu, tak ani nevím, je to už nejaky pátek co jsem to zkoušel navážno, ale tipl bych, že kolem 10 určitě. Možná se někdy i já hecnu a vyzkouším svůj MAX v tomto cviku :-)

Co tě přivedlo ke street workoutu? Proč nejsi profesionální rugbista, fotbalista nebo třeba PC gamer?

Už od mala jsem byl docela sportovní typ, vyzkoušel jsem toho mnoho. Jako kluk jse závodně plaval, pak jsem hrával házenou, fotbal, florbal a další týmove sporty, ale žadný z těchto sportů mi k srdci nepřirostl. Pak jsem jako teenager trávil hodně času u počítacovych her, až do té doby, když jsem náhodou viděl video černocha jménem Hannibal for King na YouTube. Říkal jsem si, že to je šílene, co takhle dokáže se svým tělem provádět. Hned ten den jsem šel ven s kámošem na nejbližší klepáč (dvorková klasika) a začali jsem cvičit přítahy a další věci. Začlo mě to doopravdy bavit a baví mě to stále. Nemám v plánu skončit. Zastavit mě mohou jenom bohové :-)

Jak dlouho vlastně cvičíš street workout?

Už je to nějaký ten pátek, dohromady kolem pěti let.

Určitě máš pár oblíbených cviků. Prozradíš nám, které to jsou?

Každy člověk, který cvičí workout, má talent na určitý pohyb. Je to díky váze a tělesné stavbě. Pro mě osobně jsou oblíbené přítahové cviky, takže klasický přítah, přítah na jedné ruce, přední páka neboli front lever, vysoké přítahy neboli muscle upy, ale i tlakové cviky, jako jsou dipy na bradlech, kliky ve stojce, apod.

Hlídáš si nějak speciálně své stravovací návyky? Popiš nám, jak vypadá tvůj typický denní jídelníček. Užíváš nějaké doplňky stravy?

Dá se říct, že si stravování trošku hlídám, neříkám tomu ale úplně dieta, protože to je nesmysl. Člověk by neměl jíst podle toho, co má zrovna napsané na papíře. Přece jen každý den máme jiný výdej, a jak sami určitě více, někdy máte větší hlad a někdy menší. Tělo je chytré a umí vysílat signály, jen je třeba ho poslouchat :-) Osobně se řídím přírodou a tak jsou i v mém jídelníčku základní věci, které je možné najít v přírodě. Jsou to brambory, rýže, ovoce a zelenina, ryby, maso, ořechy a co nejméně věcí uměle vyrobených člověkem, jako jsou jednoduché cukry, sladkosti (někdy si samozřejmě dám, hehe), slazené nápoje typu Coly nebo pečivo. Snažím se jíst více kvalitních bílkovin a zdravých tuků, třeba ve formě avokáda, u kterého ale celkem trpím, protože mi moc nejede.

Jak vnímáš současnou českou / světovou scénu?

Celá workoutová scéna jde neustále dopředu. Všímám si toho jednak na vlastní výkonnosti, tak kolem sebe. Dříve, kolem roku 2012, když někdo udělal přítah na jedné ruce nebo podržel front lever na 3 vteřiny, tak byli všichni kolem u vytržení. Teď je běžných i 5 přítahů na jedné a front lever dělá už prakticky každý, kdo se workoutu aspoň trošku věnuje. Já soutěžím hlavně v kategorii "weighted", což jsou cviky s vlastní váhou + závažím, které mám zavěšené na těle. Váhy jsou ve "weighted" soutěžích pro všechny stejné. Většinou se jedná o přítahy s 32 kg a dipy neboli kliky na bradlech dokonce se 48 kily. U všech se pak kontrolují striktní pravidla provedení pohybu, podle kterého se buď uznají nebo ne. Každým rokem borci z ČR i ze zahraničí zvyšují počty opakování, takže musím držet krok. Momentálně zažívám celkem slušný progres v přítazích, držím rekord 16 plných přítahů s 32 kg. Dobré, ne? :P

Máš nějaké sportovní vzory? Klidně i mimo street workout.

To má určitě kažný, mě nevyjímaje. Sleduji celou světovou scénu. Mezi mé ikony patří např. Adam Raw, LittleBeastM, a pak další borci z Ruska, Francie, atd.

Jaký byl tvůj největší sportovní úspěch?

Jako úspěch beru vždy umístění na soutěži s nějakou tou konkurencí :-) Asi muj největší "úspěch" byla účast na soutěži Fibo 2016 King of the bar, kde jsem soutěžil právě ve weighted. Byla to pro me čest utkat se s lidma z celého světa, z Ameriky, Dubaje atd. Konkurence tam byla strašně šílená.

Máš pro nás nějaké moudro na závěr? :-)

Vidím, chci, mám. Mám to tak nastaveno v celém svém životě. Vždycky když jsem něco chtěl, tak jsem udělal maximum pro to, abych to měl. A pokud člověk vážně chce, dokáže to :-)

Díky, jsme moc rádi, že jsi s námi!

Pokud chceš sledovat Martina více, mrkni na jeho profily na sociálních sítích.

Facebook: Martin Mikušek

Instagram: martin.mikusek

YouTube kanál

Mohlo by vás také zajímat