Chyby v basics: Na co pozor u shybu

Když jsem se cvičením začínal tak jsem se snažil budovat takovou tu hrubou sílu a být komplexní ve všech ohledech mého těla. Mé tréninky tedy obsahovaly cviky, které zapojovaly co nejvíce svalových skupin a které se odvíjely od základních cviků (pojem základní cviky se využívá pro shyby, kliky a dřepy). Když jsem tedy cvičil, tak jsem se zaměřoval na nejrůznější varianty těchto pohybů a snažil se o co nejvyšší počty opakování. Po nějakém čase jsem zjistil, že se pro tyto disciplíny uspořádávají nejrůznější soutěže a tak jsem na nějaké z nich vyrazil a níže popisuji své poznatky a postřehy, ke kterým jsem došel ať už v přípravě nebo při samotném závodění.

WOclub - české workoutové hřiště

Shyby

Shyb je pohyb z pozice, kdy visíte na hrazdě s rukama na šíři ramen (pro soutěžní účely úchopem rukou nadhmatem), a pokrčením rukou se dostanete do pozice, kdy je vaše brada nad hrazdou. To je taková nejjednodušší definice, takže si plno lidí určitě myslí jak je to jednoduché a o nic nejde. Ono skutečně o nic nejde, ovšem jen pokud máte po fyzické a psychické stránce naučené ty správné niance, díky kterým shyb provádíte technicky správně.

Za tu nejdůležitější bych označil nejspíš to, že plno lidí používá při shybech jako svůj hnací motor ruce. Je logické, že ruce pro provedení shybu potřebujete, ale měli by sloužit spíš jako nástroj, díky kterému tento pohyb provedete. Tím zdrojem síly by měla být vaše záda. Proto si myslím, že je velice důležité soustředit se na jejich aktivaci, která by měla probíhat skrz vaše ramena a lopatky.

Zní to nejspíš zamotaně, ale v souhrnu to znamená to, že by jste měli z visu na hrazdě nejprve zatáhnout ramena směrem k lopatkám a zároveň k pánvi. Zmiňované lopatky by jste potom měli mít zpevněné a díky nim zády vytáhnout vaše tělo skoro až hrudí napřed směrem k hrazdě. Tento podstatný detail vám pomůže zesílit vaše záda a především vám poskytne to hlavní – zdraví.

Perfektní techniku se člověk učí celý život...

Když budete tuto radu ignorovat tak se vám mohou dostavit určité problémy a to především s rameny. Pokud totiž ramena nezaktivujete tak může docházet k jejich špatným pozicím vzhledem k ramenním kloubům a stávají se tak zranitelnějšími a náchylnějšími ke zraněním. Těmi nejběžnějšími mohou být třeba bursitida, zánět šlach, FAI nebo třeba i syndrom bolestivého ramene. Někteří toto vědí a snaží se podobné doporučení dodržovat, ale takovým vedlejším problém je ten, že plno lidí nemá dostatek síly na správné využití zádových svalů a ve snaze dostat se co nejvýše nad hrazdu předávají úlohu tahové síly do jiných menších svalových partií a tím ramena dostávají obdobně do nebezpečných pozic.

Proto když jsem se sám začal touto problematiku zabývat, tak jsem zkoušel buď australské shyby, při kterých jsem se na správné provedení zaměřoval, a nebo jsem zkoušel ve visu jen tu prvotinu pohybu – prostě jsem jen v sériích zaktivovával své lopatky a zaměřoval se na jejich zatínání. Jestli máte tedy někdo problém nebo necítíte tu správnou techniku tak můžete zkusit výše zmiňované a uvidíte sami, jestli se pro vás něco mění, ať už zdravotně nebo výkonnostně. 

Takovou mou druhou výtkou pro techniku je pozice loktů, což souvisí s bodem číslo jedna. Pokud budete správně využívát vaše záda tak si sami možná všimnete jednoho detailu – vaše lokty se budou snažit vytahovat podél vašich vzpřimovačů. Někomu to může jít automaticky a jiný to třeba ani nespozoruje a nebude mu to přirozené, každopádně z mých zkušeností vám rozhodně více pomůže pokud nebudete mít lokty před tělem, ale podél lopatek.

Když jsem soutěžil v tom, kolik udělám shybů na jeden zátah, tak byla všude stejná pravidla - vždy z propnutých rukou a uvolněných ramen taháte své tělo směrem vzhůru, dokud se brada nedostane nad hrazdu a pak ho povolíte zase zpět. Dole potom čekáte na povel rozhodčího, který zkoumá jak se vaše tělo pohybuje. Nesmíte si totiž pomáhat žádnou švihovou silou, a proto vám dá rozhodčího pokyn jít vzhůru až ve chvíli, kdy se vaše tělo nehoupe. Proto pokud chcete na nějaké takové akci zazářit tak vám poradím jednu věc: Je hezké, že bez zastavení nasázíte kolem 30 ti shybů, ale zkoušejte také shyby vždy z mrtvého bodu, kdy vaše tělo nezneužívá dynamiky a teprve tohle číslo si dejte na nástěnku!

 

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí zadat kód "holinec5" v košíku a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotného Honzu, aby mohl pro tebe psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat