REPORT: Workout battle Karviná 2. - Weighted z pohledu vítězky

King of Muscle up

Po dech beroucím kvalifikačním kole freestylu následovala disciplína King of Mucle up, kdy šlo o největší počet striktních muscle upů. Muselo se jednat o jeden plynulý pohyb, rovný přechod ze shybu na hrazdě do dipu na hrazdě bez jakéhokoliv kopání, vždy s krátkou pauzou v dolní pozici. Teprve 15 letý Szymon Kaźmierczak a Danny Hannoush provedli neskutečných 21 opakování, díky čemuž následoval rozstřel ve shybech a králem muscle upů se stal nakonec Danny Hannoush z Polska.

WOclub - české workoutové hřiště

Weighted workout

Po ohromujícím sedmifinále ve freestylu, který jsem sledovala se zatajeným dechem přišli na řadu těžký váhy v podobě disciplíny zvané weighted. Šlo o maximální počty opakování shybů, dipů a dřepů na jedné noze (pistolí) s přidanou vahou. Muži soutěžili ve shybech s 32 kg, v dipech s 48 kg a s 24 kg v pistolích. U mužů byly stanoveny pouze dvě váhové kategorie a to do 75 kg a od 75 kg, která byla sloučena s kategorií nad 85 kg. Ženy jely shyby s 8 Kg, dipy s 16 kg a pistole s 12 kg.

Workout battle Karviná je jeden z mála battlů, kde jsou do weightedu zapojeny i nohy a je hlídána velmi striktní technika provedených cviků. Weighted je ve srovnání s freestylem těžká nuda. Sledovat počty opakování není nic extra, ale je to disciplína, kde to prostě neojebeš. Vítěz není ovlivněn subjektivním hodnocením poroty, o výhře rozhoduje nejvyšší počet opakování. 

Na Workout battlu v Karviné je hlídána
velmi striktní technika,
stačí jediná chyba a porotce hlásí "no rep".

@Dominika Suchánková

I přesto byli rozhodčí nuceni řešit spory, jestli byly jednotlivá opakování uznána za spravedlivá. Problém nastal už při dipech, kdy došlo k debatě, zda byl prolomený pravý úhel nebo ne.

Síla není vše,
pokud chceš soutěžit,
musíš mít i perfektně zmáknutou techniku.

@Lucie Žemberyová

Daleko vetší rozruch však panoval při pistolích, kdy někteří soutěžící byli nuceni ukončit disciplínu již po 2 nebo 3 opakováních, některým zúčastněným dokonce nebyl uznán ani jeden provedený dřep na jedné noze. Hejty přicházely zejména od polských závodníků, kdy se jako problém zdála být jazyková bariéra. U pistolí jsem byla sama překvapená, že některá opakování, které bych já uznala, uznána nebyla a naopak některé ne úplně striktní opakování  byly závodníkům započítány. Ve výsledku to nebylo ani tak o síle, jako o zvládnutí techniky. Zkrátka kdo nemá namakané pistole, má šanci na výhru mnohem nižší.

Velký rozruch se strhnul u pistolí,
kdy některým účastníkům
nebylo započítáno ani 1 striktní opakování.

@Dominika Suchánková

 Své o tom ví Roman Klandúch a Daniel Ondrušík, kteří se už léta účastní battlů ve weighted a jsou v nich úspěšní mimo jiné i díky perfektním dřepům na jedné noze. Výjimkou nebyl ani battle v Karviné, kde se umístili na prvních dvou příčkách tabulky. Lehkou váhovou kategorii ovládl Lukáš Brel.

Samotný průběh celé akce byl perfektně zorganizovaný. Na nic se nečekalo a po dokončení posledních reps byl k výkonu nachystaný další soutěžící. Nedocházelo tak ke zbytečným prodlevám a i přes rekordní počet soutěžících byl dodržen časový harmonogram celé soutěže. 

To, že weighted workout není jenom pro chlapy potvrdil i rekordní počet přihlášených žen, a to 8, ze kterých nakonec dorazilo 5 účastnic. Žádnou ze slečen jsem osobně neznala a o to větší výzva pro mě byla, když jsem měla zahájit ženský weighted jako první soutěžící. Jít první je vždycky nejhorší, ten po vás ví, že stačí dát jen jedno opakování navíc a je vítěz. Výkony byly velmi vyrovnané. S výjimkou pistolí, kterých se mi podařilo udělat 14 se za mě žádné rekordy nekonaly. Společně s 15 přítahy a 15 dipy to však stačilo na vítězství. V patách mi byla slovenská silačka Zuzana Nová s rekordními 16  dřepech na jedné noze. 

Zuzka Nová s technikou pistolí problém neměla
a nasázela rovných 16 opakování.

@Dominika Suchánková

Na 3. místě se umístila Kamila Kubik z polska, která stanovila největší počet shybů a dipů. V obou disciplínách provedla čistých 16 opakování.

Kamila Kubik stanovila rekord ve shybecha  a dipech
s počtem 16 opakování v obou disciplínách.

@Dominika Suchánková

Celkově akci hodnotím na výbornou. Jde vidět, že si na battlu dal tým Workout Sštas Karviná hodně záležet, o čemž svědčí i neskutečný počet 45 získaných sponzorů, mezi než patřil např. woclub, který poskytl do soutěže prize money, Hladký průběh, skvělé zázemí a přátelská atmosféra. Těším se na další ročník. 

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí jen zadat kód "amazon5" při objednávce a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotnou Monču, aby mohl pro tebe psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat