REPORT: Nejočekávanější battle v Karviné očima vítěze freestyle!

V sobotu 18. srpna se uskutečnila nejočekávanější soutěž letošního léta, která nesla název Workout Battle Karviná a byla pořádaná místním týmem Workout SŠTaS Karviná. Pro akci bylo na facebooku vypuštěno spousta pozvánek od známých a úspěšných atletů a atletek, kteří lákali širokou veřejnost, aby si přišla zazávodit ve 3 disciplínách – weighted, freestyle a king of muscle ups, kdy první dvě soutěže byly rozděleny do celkem 4 kategorií– do 70 kg, 70 kg – 80 kg, nad 80 kg a ženy. 

Registrace na battle probíhala od 9 hodin ráno a samotné zahájení proběhlo kolem čtvrt na 11 slovy starosty města. Poté byla představena porota, která byla složena převážně z týmu Karviná. Tvořili ji Tomáš Dobeš, Lukáš Strouhal, Michaela Matisová, Kateřina Weisserová a jako hostující člen poroty zde byl Jan Bujnovský. Role moderátora se ujal Patrik Semerák.

Po všech nezbytných náležitostech jsme odstartovali freestylem a to od nejlehčí váhové kategorie až po tu nejtěžší. Všichni jsme nejprve museli projít kvalifikačním kolem, které trvalo 90 sekund a měli jsme k dispozici všechny prvky konstrukcí na hřišti kromě stalek – důvod mi není znám, ale bylo to napsané i v pravidlech. Jelikož je Karviná hned u hranic s Polskem tak jsme zde mohli vidět plno Poláků a vlastně i Slováků, hlavně co se freestylu týče. My Češi jsme byli tentokrát v menšině a při životě nás drželi hlavně místní fanoušci, kterých se sešlo opravdu mnoho. Bylo zde vytvořené krásné zázemí, kde jsme se mohli schovat před sluncem, občerstvit a část workoutového hřiště sloužila pro rozcvičování i pro veřejnost. Dokonce jsme i za startovné dostali poukaz na jídlo do nedaleké hospody, poukaz na pití ke stánku se sportovní výživou a speciální edici RAW WORKOUT náramků a plno dalších drobností, které věnovali sponzoři. To vše bylo na jedničku a organizátory za to moc cením.

Report Workout Karviná Battle na WOblog.cz

Po skončení kvalifikačních kol přišel na řadu king of muscle up. Zde bylo demonstrováno jak striktní tento tým je. Pravidla byla opravdu nekompromisní – žádný kipping, žádný rozsáhlý deadhang, žádný pokus přes false grip nebo jednu ruku. S mikrofonem v ruce se k hrazdě postavil úřadující mistr světa ve weightedu Marek Matis, který bez řečí vytknul sebe menší náznak chyby. Vždy jste se museli mezi jednotlivými opakováními dole zhoupnout, takže jste nemohli využívat dynamiky, kterou vám poskytovalo spuštění se do visu a nahoře jste museli vždy čekat na pokyn, než jste se vůbec mohli dolů zhoupnout. Jakmile jste nahoře viditelně odpočívali, tak jste skončili. Jakmile jste dole udělali víc než jedno zhoupnutí do deadhangu – skončili jste. Žádné zdlouhavé očekávání vysokých čísel, tady to prostě odsejpalo a kdo na to neměl tak se s ním nikdo nezdržoval. Celkem 17 atletů si tuto disciplínu vyzkoušelo, ale ve finále stejně musel přijít rozstřel dvou borců, kteří měli stejný počet opakování 18 striktních, krásných, dokonalých muscle upů. Opravdu jsem to sledoval a první uznaný vypadal jako ten poslední uznaný – žádný náznak slabosti. Dva nejlepší si to tedy ve finále rozdali o první místo a to tím stylem, že jeli na hrazdách naproti sobě striktní shyby a vyhrál ten, kdo udělal víc - což tuším bylo 30 opakování. 

Třemi nejlepšími v disciplíně King of Muscle Up se stali:

1. Brel Ladislav

2. Hurta Daniel

3. Vilikovský Jonáš

Po této vytrvalostní disciplíně následoval freestyl žen, které měly také kvalifikační kolo 90 sekund a předvedli zde opravdu úžasné výkony. Chvilkama jsem se styděl, když jsem viděl děvčata jak drží krásně rovný one arm back lever nebo tahají špicára jakoby nic. Opravdu jsem čuměl s otevřenou pusou jak se ta úroveň battle od battlu posouvá a jak ty dívky nabírají na síle a výdrži. Ono se na to dokonce i kouká pěkně, když ty holky nejsou nějaké mužatky, ale mají krásně hubené postavy a umí se u toho usmívat a nosit zařízlé legíny :D

Report Workout Karviná Battle na WOblog.cz

Teď přišla chvíle, kdy se rozhodovalo o postupujících do semifinále a finále. Porota předala moderátorovi výsledkovou listinu se sečetlými body za předvedené výkony a ten nechal předstoupit všechny postupující, kteří sklidili aplaus od publika. No a pak jsme se hned vrhli na slibované semifinále pro lehkou a střední váhovou kategorii a jelikož heavyweight i holky měli menší počty účastníků, tak šli rovnou do finále. Semifinále se skládalo ze 3 kol a byly to 40 sekund hrazda, 40 sekund bradla a 40 sekund zem spolu se žebřinami a pole dance tyčí. Nejprve všech 6 semifinalistů odcvičilo na hrazdě, potom postupně na bradlech a nakonec se prostřídali na zemi. Stejně to probíhalo u obou váhových kategorii, které zde podali perfektní výkony a diváci je za to náležitě odměnili svým potleskem.

Report Workout Karviná Battle na WOblog.cz

Když skončilo finále freestylu, tak přišel na řadu weighted. Soutěžilo se celkem ve třech cvicích s přidaným závažím. Byly to shyby + 40 kg, dipy + 60 kg a dřepy na jedné noze + 32 kg pro všechny 3 váhové kategorie u mužů a shyby + 8 kg, dipy + 16 kg a dřepy na jedné noze +12 kg u žen. Zde se opět ukázala nekompromisnost týmu Karviná. Žádný kipping, žádný pohyb nahoru rozfázovaný na víc částí ani žádné poloviční opakování. U shybů ukončili vaše trápení hned, když jste nedostali bradu nad prvním tahem, u dipů neprolomili pravý úhel, a u dřepů pomohli druhou nohou v balancu. Prostě nic z toho po vás tento tým nechce. Chtěli jen čistá opakování, za která můžete dát ruku do ohně a na která budete náležitě pyšní. Váhy byly opravdu obří a já obdivoval kolik opakování je vůbec lidské tělo schopné s touto hmotností udělat. Respekt všem, co se do tohoto dobrovolně vrhli a respekt organizátorům, kteří každému soutěžícímu dávali před jednotlivými opakováními znamení, kteří sledovali provedení pohybu a kteří neuznali to, co nepřipomínalo opakování, která po soutěžících chtěli. I u této disciplíny se sešli stejné počty opakování u žen, které si to rozdali o umístění ve shybech. Bohužel obě udělali 18 striktních shybů a proto je ještě čekal rozstřel rozstřelu – dipy. Zde vítězka předvedla vyčerpávajících 47 dipů. Sranda byla, že asi 15 z nich odjela až po odpadnutí soupeřky, takže si zde prostě hecla svoji maximálku za podpory všech ostatních přihlížejících, kteří ji pobouzeli k dalšímu a dalšímu opakování. Při vyhlášení potom vypadlo pořadí v jednotlivých kategoriích následovně:

Muži 70 – 80 kg

1. Pája Nguyen Honganh

2. Meluš David

3. Donát Maroš

Muži nad 80 kg

1. Klandúch Roman

2. Ondrušák Daniel

3. Tomčák Jan

Ženy 

1. Magdalena Malek

2. Najdenová Monika

3. Greinerová Veronika

Report Workout Karviná Battle na WOblog.cz

No a nakonec přišlo to nejočekávanější – finále freestylu, které se skládalo opět ze tří kol. Jen na důkaz toho, proč je tento tým tak úspěšný se finálová kola jela tak, že stáli proti sobě 3 nejlepší atleti a atletky a každý z nich strávil 60 sekund na hrazdě, 60 sekund na bradlech a 60 sekund na zemi, žebřinách a pole dance tyči a to s minimální pauzou. Jelikož jsem se finále zúčastnil, tak musím říct, že to bylo opravdu náročné a každý z nás do toho dal maximum a předvedl maximum toho, co umí. Porota dohlížela nad tím, aby nebyla ani sekunda odpočinku navíc a aby byl minusovými body postihnut ten, kdo se během těch 60 sekund na bradlech nebo hrazdě dotknul země. Finále mělo přátelskou a přitom vyhrocenou atmosféru. Hudba řvala na maximum a to samé dělali i kamarádi a publikum, které nás všechny vyhecovalo k těm nejlepším výkonům. Výsledky freestylu byly následující:

Muži do 70 kg

1. Konol Sivek

2. Černý Patrik

3. Suder David

Muži 70 – 80 kg

1. Fryc Michal

2. Austera Adam

Muži nad 80 kg

1. Holinec Jan

2. Petrakovič Boris

3. Černý Jan

Ženy

1. Čuříková Klára

2. Greinerová Veronika

3. Dufková Veronika

Vyhlášení proběhlo suprově a ceny byly opravdu ohromné. Hlavně poháry které měří skoro metr a já do teď nevím kam ten svůj vystavím. Celý den byl úžasně zajištěn, program byl dodržován a pořadatel odvedl svou práci na výbornou. Chtěl bych tímto poděkovat celému týmu workout SŠTaS Karviná a především jeho trenérovi Lukáši Strouhalovi. Organizátorství zvládli na jedničku a celá akce předčila mé očekávání. Už teď se těším na příští ročník a na další ohromné výkony.

Report Workout Karviná Battle na WOblog.cz

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí zadat kód "holinec5" v košíku a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotného Honzu, aby mohl pro tebe psát další super články!

 

foto: Modelingová agentura PASSIONFASHION MODEL

Mohlo by vás také zajímat