REPORT: CWWB 2019 očima porotce a soutěžící

Radostné výkřiky, hosté z Ukrajiny a stanovení světových rekordů. I tak vypadala atmosféra, která panovala v sobotu 27. dubna v pražském VT GYMu, kde se konala jedna z největších a nejstriktnějších soutěží ve weighted kalistenice vůbec. Jednalo se již o 4. ročník Czech weighted workout batttlu (dále CWWB) pořádaný průkopníkem street workoutu v ČR Adamem Rawem, letos poprvé ve spolupráci Tomášem Vágnerem a týmem workout Mělník. Akce na světové úrovni má letitou tradici ve velké hale PPC v Ostravě Přívoze. Pražský VT GYM byl tento rok pro battle premiérou. V čem byl letošní ročník jiný oproti těm přechozím, jaká byla spolupráce s VT GYMem a kdo ustanovil nový světový rekord?

Autoři článku Monika Najdenovová (na hrazdě) a Honza Holinec (napravo v červeném). 

Na CWWB se soutěžilo celkem ve dvou disciplínách. První z nich byl Rawlifting – pokus o přítah, dip a dřep s maximální možnou přidanou vahou. Zároveň šlo v této disciplíně o ustanovení nových světových rekordů. Musím dodat, že CWWB je u nás jediná soutěž svého druhu právě díky Rawliftingu a důrazu na celkovou komplexnost atleta, tzn. zapojení nohou. Druhou disciplínou byl Weighted workout, kdy šlo o maximální počty opakování s přidaným závažím. Muži jeli shyby s 40 kg, pistole na jedné noze s 32 kg a dipy na bradlech s 60 kg. Ženy shyby a pistole s 10 kg a dipy s 16 kg. Čísla, která na battlu padala byla nad hranicí lidského chápání. Když si uvědomím, že to, co bylo před několika lety bráno jako to „wow to je neuvěřitelné“ je dneska běžný standard, jsem zvědavá, jak vysoko bude nastavena laťka za dalších 5 -10 let a kde je vůbec ta pomyslná hranice lidského potenciálu, kterou je naše tělo schopné fyzicky zvládnout.WOclub - české workoutové hřiště

Soutěž odstartovalo tradiční semknutí komunity v podobě hlásání „Street…Workout“ a freestylové vystoupení hostů z Ukrajiny. Následoval Rawlifting. Oproti předchozím ročníkům byla z mého pohledu jednodušší technika, co se shybů a dipů týče, kdy mohl mít účastník závaží umístěné libovolně, nikoliv striktně před nohami. Každopádně se teprve 18 letému Matyeovi Zlatoverkhovnikovi podařilo stanovit nový světový rekord ve shybu s neuvěřitelnými přidanými 120 kg na opasku. Byla jsem u toho a můžu potvrdit, že závaží byly skutečné, od falešných kotoučů měli hodně daleko. 

Kotouče jsou skutečné, přítah se 120kg!

A že jsou těžký váhy jenom pro chlapy? To řekněte Bogdaně Kowalchuk, která rovněž stanovila nový světový rekord v přítahu na hrazdě s přidanou vahou a to s rovnými 50 kg na opasku! Tak co chlapi, kdo z vás přitáhne 100 % svojí váhy? Já osobně jsem moc ráda, že Bogdana do ČR přijela. Většinou na akce tohoto typu přijíždějí jako hosté a top špičky pouze muži a ta ženská motivace surové síly tam tak trošku chybí. Zároveň bylo hrozně fajn vidět, že je nás holek stále více a více oproti začátkům, kdy jsme soutěžili po dvou nebo po třech. Věřím, že nás bude stále přibývat a za pár let bude stejná konkurence jako u freestylu. Každopádně, já to mám u soutěží trošku jinak nastavené a vždy se srovnávám pouze sama se sebou. Každý ušel jiný kus cesty a nelze se srovnávat s někým kdo cvičí od 12 let, s profesionálními gymnasty nebo naopak s maminkami malých dětí. Takže i kdybych skončila poslední, ale překonala sama sebe, bude to pro mě vždycky výhra. A to se mi povedlo, u shybu a dipu jsem zvedla váhy, které se mi nikde dříve zvednout nepodařilo, dip se 47,5 kg jsem dokonce nikdy dříve zvednout nezkoušela.

Následoval Weighted workout. Padali opět šílená čísla. Za mě nečekaně nejtěžší disciplína pistole na jedné noze. Technika pistolí byla velmi náročná a striktní a člověk, který je netrénuje, nemá moc velkou šanci dát alespoň průměrný počet opakování. Nejde ani tak o sílu, ale jako spíše o to, zapamatovat si, co člověk může a nemůže dělat, kdy čekat apod. Novinka byla u ženských dipů, kdy se nejelo s kettleballem, ale s 16 kg vakem zapůjčeným od Heavy Weight Sport, výrobce nejlepších zátěžových vest na trhu v ČR. Nápad na tréning super (lepší než tahat na hřiště kotouče), osobně bych na akci uvítala spíše  klasické závaží, ale je to o zvyku. Koneckonců kilo železa je stejné jako kilo peří no ne? Dalším překvapením pro mě bylo zjištění, že poprvé za ty roky účastí na CWWB jsem slyšela podporu ostatních, hlavně od Honzy Holince, který mi křičel do ucha „jeď Mončo, jeď…“  Ne, že by tam dříve podpora nebyla, to vůbec ne, ale vždy jsem byla natolik soustředěná na výkon, že jsem nevnímala okolí. No a letos, jako by mi spadly klapky z uší. Zatím probíhá návrh na zvýšení vah u žen v příštím ročníku CWWB na 16 kg u shybů a pistolí a 24 kg u dipů. Já jsem rozhodně pro, už jen z toho důvodu, že nebudou padat tak vysoké počty opakování a urychlí se tak průběh celé akce.

Vítězové CWWB!

 

A jak bych zhodnotila letošní Czech Workout Weighted battle?

Za mě opět top akce, přátelská atmosféra, kopa motivace, ale i zdlouhavé čekání a honba za jídlem v pozdních večerních hodinách. Co se týče prostředí VT GYMu, na akci tohoto druhu podle mě malé prostory, při větší účasti nevím, kam bychom se všichni poskládali. Na Druhou stranu špičkově vybavená posilovna, kvalitní konstrukce a příjemné prostředí. Změny v podobě tekutého magnézia, vaku místo kettleballu i umístění závaží byly zanedbatelné. Za mě super, že přijíždí na battle stále více lidí ze zahraničí. Na soutěže v poslední době už příliš často nejezdím, ale CWWB je prostě top evropský šampionát, kde se klade velký důraz na techniku a tím činí soutěž spravedlivější. I nadále bych zůstala u výběru soutěžících a jejich nízkému počtu, který bych možná ještě zredukovala kvůli časovým prodlevám. Možná bych pouvažovala o malých změnách u Rawliftingu co se týče pauz, kdy např. některé slečny měly větší prodlevu mezi jednotlivými pokusy a jiné menší. Na druhou stranu z hlediska měnění vah by to bylo vysilující. Každopádně za mě opět top akce na vysoké úrovni, na kterou se vyplatí dorazit. 

Gratuluji všem účastníkům a velké díky patří hlavně Adamovi, díky kterému CWWB vůbec vznikají a sdružují tak komunitu. Málokdo si dokáže představit, kolik nervů, peněž a úsilí stojí za vznikem těhle akcí. A jaký byl letos CWWB pro samotného Adama?

"Zhodnotil bych, co se týče soutěže, nejvyšší úroveň letos určitě. Organizace zase náročná, šílené jako vždy, ale pomohl mi Tomáš Vágner částečně a na místě pak hodně jeho VT GYM team i workout Mělník, takže super kooperace. Samotné místo mi sedělo a bylo více komunitní, velikost PPC se ale podle mě hodí pro tuto akci více."

Organizátoři Adam Raw a Tomáš Vágner (napravo).

CWWB očima porotce a člena týmu Workout Mělník Honzy Holince

 

Cwwb pro mě vždy bylo jen filmem od Disney, na který jsem se akorát tak koukal na youtube. Všechny ročníky jsem vždy sledoval jen formou záznamů a sbíral jsem motivaci jen z pohyblivých obrázků na internetu. Před pár dny jsem však tuto pohádku viděl konečně naživo a dokonce jsem byl její součástí. Jako člen týmu Workout Mělník jsem na 4. ročníku Czech Weighted Workout battlu pomáhal s organizací a získal jsem díky tomu úžasné zážitky a příjemnou zkušenost. To vše hlavně díky tomu, že se tato akce konala poprvé mimo Ostravu (která mi je vzdálená okolo 500 km). Poprvé se totiž tato akce přesunula do Prahy a to do VT GYMu, který postavil a vlastní zakladatel mého týmu Tomáš Vágner. Ten jakožto dlouholetý kamarád Adama Raw pro akci vypůjčil prostory své posilovny, kde toto mistrovství Evropy nabralo úplně jiný směr. 

Sám Tomáš se k akci vyjádřil následovně: „Mistrovství Evropy ve Weighted Calisthenics... Akce, která je u nás výjimečná jak svou velikostí, tak svou kvalitou. Ti nejlepší z nejlepších komplexních atletů z celé Evropy na jednom místě... Byla to doopravdy skvělá podívaná a já jsem moc rád, že jsem mohl být její součástí z pozice spoluorganizátora. Vše proběhlo v naprostém pořádku a byl to opravdu den plný skvělých výkonů a především světových rekordů. Návštěvnost přes 250 lidí dokazuje úžasnou atmosféru a my se můžeme těšit na několik videí a také na spousty kvalitních fotografií. Těším se na příští ročník, který posuneme zase o level výše! Děkuji především Adamovi Raw, který mě oslovil před akcí !“

Z mého pohledu se akce vydařila skutečně na výbornou. Nejprve jsem měl obavy, že má role při organizování bude jen podávání magnézia či leštění hrazdy, ale nakonec jsem dělal něco mnohem většího. Odchytil si mě totiž hlavní rozhodčí z Ukrajiny Eugene Kocherga, který mě důkladně proškolil a zaúkoloval kontrolováním úplnosti pohybu při shybech. Ve zkratce jsem byl tedy ten týpek, co se opíral o vrchol hrazdy a sledoval, jestli soutěžící dostávají bradu až nad úroveň hrazdy. Ze začátku jsem z toho měl docela nervy a to celkem oprávněně. Našlo se plno soutěžících, u kterých brada nad hrazdu o kousek nedosahovala a tak se mi dostalo dost výhružných pohledů či gest. U jiných se pro změnu spekulovalo, že jsem uznal bradu, která se hrazdě ani nepřiblížila atd.. Každopádně z akce jsem odcházel s čistým svědomím a těší mě, že mám teď na sociálních sítích možnost vidět tato opakování na videozáznamech, které mě utvrzují v mých rozhodnutích. 

Bogdana Kovalchuk při pokusu o maximální dip.

Dost sporný pro někoho byl i poslední pokus Matyeye Zlatoverkhovnikova o překonání evropského rekordu. Tento 18 ti letý atlet na sebe totiž zavěsil 120 kilogramů a po 3 sekundách dead hangu se s nimi přitáhl. No nechtěl jsem se s nikým, kdo toto z mého úhlu pohledu neuvidí dohadovat, a tak jsem si raději vzal do ruky mobil a hrazdu i s bradou natočil. Pokus byl všemi rozhodčími uznaný a myslím, že na instagramu se Matyeyovo video s přítahem stalo asi nejsdílenějším za celou éru tohoto sportu. Kdyby tato akce nebyla jen pro Evropské sportovce, tak by byl samozřejmě tento rekord uznaný i jako celosvětový, jelikož se toto číslo opravdu ještě nikde nikdy neobjevilo. No a abych neměl svou činnost na akci po fyzické stránce jednoduchou, tak jsem při dipech soutěžícím nakládal na opasek kotouče a pomáhal jim celou váhu odlepit od země. Zrovna jednoduché to nebylo, když zmiňovaný Rus Zlatoverkhovnikov prováděl dip se 170 kilogramy. Jednak jsme se báli že se ani tolik kotoučů v posilovně nenachází a jednak Matyeyu vyhrožoval, že jeho další pokus bude 180 kg. Nakonec ale evropský rekord překonal a v respektu k nám a ke svému zdraví už další pokus neprováděl. 

Na akci jsem nakonec pomáhal ještě při weightedu mužů a žen (shyby, dipy a dřepy na jedné noze s váhou na maximální opakování) a kolem 20 té hodiny jsem byl nucen akci opustit, abych stihl poslední spoj domů. Byl jsem neskutečně rád, že jsem zde mohl pomáhat a hlavně, že jsem byl u toho, když se psala historie všech těch čísel, co zde zazněla. Tímto bych chtěl pozvat všechny čtenáře na další ročník této akce. Pokud vše vyjde tak jak je v plánu, tak celá akce nabere neskutečné rozměry a bude to opravdu obří!! Nesmím říct, o co by se mělo jednat, takže toto berte zatím jen jako menší lákadlo, které vás donutí přijít a být svědky toho, co nastane. 

Tým Workout Mělník při poradě.

 

Bogdana Kovalchuk - stanovení světového rekordu ve shybu + 50 kg

21 let, Ukrajina

Kalistenice se věnuje přes 8 let. S přidaným závažím začala cvičit před 5 lety. Na CWWB se příliš připravit nestihla, jelikož se o tom, že bude soutěžit dozvěděla teprve měsíc před samotnou událostí. Bogdana nemá žádný recept na stanovení vysokých vah, které zvedá. Cvičí 3x týdně shyby a 3x týdně dipy. Její tréningy trvají cca hodinu. Přitáhnout na hrazdě 50 kg se jí poprvé podařilo v létě. Chceš se dozvědět více o královně shybů? Sleduj jí na instagramu.

Rekordmani Matvey Zlatoverkhovnikov a Bogdana Kovalchuk s trofejemi.

Matvey Zlatoverkhovnikov - stanovení světového rekordu ve shybu + 120 kg

18 let, Rusko

Celkově cvičí 6 let, z toho se 5 let věnuje kalistenice a na weighted workout se začal specializovat před 4 lety, konkrétně v únoru 2015. Za svoje první skutečné úspěchy považuje 6 přítahů a 6 dipů s 32 kg. Na CWWB se připravoval 2 měsíce podle plánu, který měl pečlivě připravený. Obvykle cvičí 2x - 4x týdně. Jeden jeho trénink trvá okolo 2 hodin. 120 kg se mu již dříve přitáhnout podařilo, ale nebylo to striktní formou. Nejtěžší a nejčistější přítah, který udělal před CWWB byl s 112,5 kg. Tajemství jeho supersíly spočívá v těžkých pravidelných tréninkách bez pauz. Matveyho cestu můžeš sledovat na instagramu

 

Celkové výsledky a veškeré info najdeš na stránkách adamraw.cz

 

​Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí zadat kód "holinec5" nebo "amazon5" v košíku a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotného Honzu a Monču, aby mohli pro tebe psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat