Jak to chodí na firmě #1: Nevyplácíme zaměstnance?

Rádi bychom kromě workoutu psali i o tématech, které jsou pro vás trochu pod pokličkou. A jelikož někdy slýcháme neuvěřitelné věci, chceme je tím taky uvést na pravou míru. Dnes trochu o samotném podnikání, budování firmy, našich zaměstnancích a penězích.

Dobrou firmu dělají dobří lidé, a zaměstnanci musí dostat odměnu za svou práci. Bez toho by žádná firma nemohla zdravě fungovat. My si našich zaměstnanců vážíme, protože každý jeden z nich je ozubeným kolečkem ve stroji, kterému ještě nedávno jen pár lidí věřilo, že bude kdy fungovat. Ostatně to, abychom nějaké zaměstnance vůbec měli, nám trvalo přes 2 roky!

Podnikání není pohoda, je to tvrdé a chladné prostředí. Na začátku jsme byli jen dva kluci, kteří přes den studovali vysoké školy a pracovali, aby mohli po nocích kutat nápady v realitu. Bez žádné reference jsme obcházeli úřady a seznamovali je, co to vůbec jsou street workoutové hřiště. Postupem času jsme získali důvěru a zrealizovali první hřiště

Naše první hřiště v Ostravě - Radvanicích (2014)
Naše první hřiště v Ostravě - Radvanicích (2014)

Naši firmu jsme začali budovat v roce 2014, od nuly a z garáže rodičů. Nejdřív na živnosťák a od roku 2015 jako společnost s ručením omezeným. Nikdo z nás neměl s podnikáním zkušenost, nestála za námi žádná fungující firma, od které bychom mohli těžit infrastrukturu, kontakty nebo dokonce trh. 

První peníze, které jsme použili na rozjezd firmy, jsme měli z našich spoření, brigád a práce. Jak jsme rychle zjistili, tak investoři nečekají na každém rohu s otevřenou náručí, ti dnes spíše klikají a surfují na internetu. Proto jako dobří hospodáři musíme obracet každou korunu, aby jsme ji dobře investovali a mohli růst. A když chceme růst, tak jich potřebujeme investovat spousty. A abychom jich měli spousty, tak potřebujeme více realizací, na které potřebujeme více zaměstnanců a více kapitálu. Platí tady prostě jednoduchá úměrnost: čím víc, tím víc.

Nikdo vám ale necpe za realizace peníze do kapes a vlastně samotný systém veřejných zakázek, podle kterých fungují všechny obce a města, je nastavený tak, že kdo chce za svůj produkt a práci méně peněz, tak vyhraje zakázku. Úředníci s čísly na papíře a zákonem v ruce jsou ti, kdo určují, zda se bude stavět nebo ne. Systém je nastaven pro všechny stejně a jestli je to dobře, nebo špatně, to je otázka… no a když se vše povede, postaví a předá se hotové hřiště, tak přichází na řadu splatnosti, kdy čekáme několik týdnů na to, až se nám naše investové peníze a práce vrátí.

A tím se dostáváme k titulku. V podnikácní jsme si určitli pár priorit, které chceme za každých podmínek dodržet. Jedna z nich je, aby naši zaměstnanci byli spokojeni, řádně odměněni za svou práci a výplatu dostali vždy v termínu. Jen vyjímečně se stane, že bychom něco opozdili, nikdy však, aby to někoho poškodilo nebo snížilo kvalitu jeho života. Jelikož je naše podnikání především sezónní, tak je pro nás zima obdobím utahování opasků. Snažíme se například snížit provozní a investiční náklady, nebo vyjednat delší splatnosti u subdodavatelů. Nikdy však NE na úkor výplat našich zaměstnanců, to raději sáhneme na vlastní peníze a úspory.

Kdo by tvrdil něco jiného, tak je jen lhář. Mnohdy se setkáváme s tím, že si lidé myslí o podnikatelích, že to jsou snad nějací nadlidi, kteří mají peníze dovoleno doma tisknout. Taková realita (bohužel) není a myslím, že hodnotu peněz známe moc dobře. Nemotivují nás však tyhle papírky, ale to, že můžeme pořád dělat, co nás baví, posouvat se a poznávat nové lidi a věci. Žijeme a věříme, že to, co děláme, dělá i svět lepší, zdravější a namakanější!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat