Firefighter Combat Challenge: Jak trénuje vicemistr světa Honza Pipiš?

Možná jste o něm ještě neslyšeli, ale tenhle borec patří mezi nejlepší sportovce v ČR a mezi světovou elitu. Jmenuje se Jan Pipiš alias Český lev a věnuje se Firefighter Combat Challenge. Co to je a proč to dělá? Dozvíš se v článku a rozhovoru!

Jan Pipiš Firefighter Combat Challange

Asi každý se někdy ocitl v situaci, kdy zmáčknul onen zázračný knoflík, a světe, div se, výtah nefungoval. Po několika nemilých slůvkách vám nezbývalo nic jiného, než několik pater (nejlépe s plnými taškami, batohem a batoletem) vyšlapat po svém. Stejně tak, pokud by vás, nedej Bože, postihla tragédie - byl třeba uhasit požár, nebo by vám uvízla kočička na stromě, bude to právě on, na koho byste se obrátili. Honza je totiž profesionální hasič, který se navíc ve svém volném čase věnuje náročné silové hasičské disciplíně zvané Firefighter Combat Challenge.

Nynější rekordman byl velmi aktivní už od malička. Kromě všeho se také věnuje powerliftingu, intervalovým tréningům, běhá do schodů, dělá bojové umění Wing Tsun a v neposlední řadě do svých tréningů řadí i street workout! Více nám už on sám v rozhovoru.

Monika: Co si má člověk pod Firefighter Combat Challenge představit?

Honza: Představte si hasiče oblečeného ve výstroji s dýchací maskou, jako kdyby šel do hořícího domu. Dělá věci, co hasič dělá v práci nejčastěji. Běží s hadicí do schodů, tahá hadici na laně, běží dolů ze schodů, mlátí kladivem, běží se zavodněnou hadicí, "zachraňuje" 80kg figurínu a tohle všechno děláme co nejefektivnější a nejrychlejším způsobem.

M: To zní poměrně náročně. Jak na to trénuješ? Pomáhá ti i zmíněný street workout?

H:Street workout určitě ano. Hlavně je to srdcovka a nedokážu si bez street workoutu představit léto. Všechno co cvičím, jsem si musel upravit podle sebe. Pomáhá mi budování explozivní síly (explozivní muscle-upy) a zesilování hlubokého břišního svalstva. Můj názor je takový, že tělo potřebuje rozmanitý trénink, aby neupadlo stereotypu.

M: Co považuješ za svůj největší úspěch?

H: Můj největší úspěch? Pořád si vzpomínám na svůj první závod, jaká to byla euforie, když jsem poprvé padl v cíli, sotva dýchal a byl šťastný, že jsem i já dokončil závod. Největší úspěch je pro mě každý závod, který jako tehdy, úspěšně dokončím. Samozřejmě bojovat o medaile je super, ale neděláme to pro ně, pro peníze nebo jiné věci, pořád ten sport děláme, abychom sportovali, abychom se hýbali a lámali naše a lidské možnosti, proto na videích vše vypadá tak snadno, vše s lehkostí.

Nejvíc že všech možných ocenění si vážím mé členství v prestižním The Lions Den, klub nejrychlejších mužů světa, moje jméno, čas, datum závodu, budou navždy zapsány v hall of honor firefighter combat challenge. Hlavně se mi to podařilo jako jedinému a prvnímu člověku z České republiky. To mi nesebere už nikdo a nikdy. Hlavně to byla i taková ta tečka za vší tou dřinou, za všechny ty roky, obětování času, peněz a hlavně boj s vlastní hlavou běž, nevzdávej to, dokážeš to. Tohle všechno se podařilo minulý rok v USA na MS, kde jsem vyhrál i stříbrnou medaili a stal se vicemistrem světa ve štafetách, jako nejmladší účastník mistrovství světa.

Honza Pipiš Firefighter Combat Challange

M: Máš nějaký talisman, který používáš před závody?

H: Talisman, to nemám. Pouze své postupy. Potřebuju se smát, být v dobré náladě, což jsem téměř 95% času i normálně.

M: Dělají tento sport i ženy?

H: Dělají a velmi úspěšně! Je to obdivuhodné, co dokáží. Tato trať je velmi náročná a jedinou úlevu, kterou mají oproti mužům, je časový limit - je o 2 minuty kratší.

M: Je možné si trať jako laik někde v ČR vyzkoušet?

H: Není. Tato trať v ČR neexistuje ani pro nás na tréninky, což je velký problém.

M: Jak to teda řešíte?

H: Jde to těžce, ale vše je jen tvrdá improvizace a kompenzace. Cvičíme v posilovně. Teď se mi podařilo najít partnera, který mi vyrobil kaiser (překážku, kde biju palicí), což je jen jedna z mnoha. K tréningům dále potřebuji figurínu, no a samozřejmě věž, která v ČR není.

Jan Pipiš český hasič a sportovec kaiser

M: Co bys poradil všem, kteří se bojí jít za svými sny?

H: Aby nepřemýšleli, jestli něco vyjde, nebo nevyjde, ale aby to udělali. Ten kdo věří, nemůže nikdy prohrát a není to jen o cíli, ale užít si každý krok, každý schod na své cestě.

M: Díky za rozhovor a pověz, kde tě lidi můžou sledovat?

H: Sledovat mě můžete na mé fb stránce nebo na instáč @pipis_workoutlife.

A jak taková závodní trať vypadá?

Jak můžete vidět na video, trať začíná pod železnou konstrukcí, která má 3 patra. Závodník jí musí co nejrychleji vyběhnout a to se sbalenými hadicemi, které nahoře položí do bedny. Poté ho čeká vytahování závaží pomocí lana. Po seběhnutí konstrukce pomocí 4 kg palice přesouvá v kaiser boxu 73 kg závaží z jednoho konce na druhý. Následuje slalomová dráha a srážka terče pomocí zavodněného proudu. Nakonec hasič přepravuje 80 kg figurínu ve vzdálenosti 32 metrů.

Ani street workout parky nebyly vždycky dostatkovým zbožím. Ještě před pár lety workoutové hřiště v podobě, jaké je znáte dnes, v podstatě neexistovali. I to však nebyl důvod k tomu necvičit. Jak říká Honza, je to o improvizaci. Kdo ví, třeba za pár let se kluci taky dočkají kompletní závodní trati.

A nezapomeň, všechno je to jen v tvojí hlavě. Věř, běž a dokážeš!

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí jen zadat kód "amazon5" při objednávce a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotnou Monču, aby mohl pro tebe psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat