Začínáme se street workoutem: Krok za krokem

Jsi ve workoutu nový a nevíš jak na to? Tak si nech poradit od mistra České republiky ve street workutu!

Vidíš borce na youtube a na instagramu dělat různé triky. Jenže za těmito triky je spousta dřiny, a pokud nemáš vybudovanou základní sílu celého těla, je zbytečné se do těchto věcí pouštět, přejdeš tak zbytečnému zklamání a možná i zranění.

Ve workoutu je nespočet různých elementů, které můžeš se svým tělem dokázat. Všechny tyto prvky však vycházejí ze čtyř základních workoutových cviků, což je přítah, dip, klik a dřep a nesmíme taky zapomenout na střed těla - tzv. core.

Jak už si jistě mnohokrát slyšel, je zpočátku lepší cvičit s někým. Pokud stále nemáš parťáka, nevadí. Místo něj pomůže odporová guma, kterou si můžeš vybrat zde.

A teď jak na jednotlivé workoutové cviky.

 

Přítah

Nezvládneš shyb nadhmatem? Nevadí, začneme lehčí variantou tzv. australského přítahu. Vybereš si nějakou nižší hrazdu, která je ti cca po hrudník. Vlezeš pod ní, tak aby ses při přítahu dotknul hrudníkem hrazdy a nohy měl pořád na zemi (můžou být propnuté nebo lehce pokrčené - záleží na výšce hrazdy).

Uděláš jich 10? Výborně, můžeš pokročit na hrazdu na přítahy s odporovou gumou. Přítah se snažíme dělat nadhmatem, z propnutých rukou, u každého opakování vždy bradu nad hrazdu. Pokud ti dělá problém přítah nadhmatem, zkus podhmat. Ze začátku je to lehčí varianta, u které pocítíš hlavně biceps. Dýchej tak, že se nadechuješ cestou od hrazdy, nebo ve visu a výdech přichází v době kdy jdeš k hrazdě a táhneš tělo.

 

Dip 

Jak na tricepsový klik na bradlech? Najdi si lavičku, postav se k ní zády, dlaněmi se chyť jejího okraje a nahátni nohy před sebe asi metr od ní. Postupně pokrčuj ruce tak, aby zadek šel kolmo k zemi. Jak dosáhneš 90° v lokti, tlač zase nahoru a hlavně, lokty se snaž držet u sebe! Dýchání při dipu je nádech cestou dolů a výdech při tlaku nahoru.

Pokud jich takto 10 zvládneš, jdi na bradla a zde ti ze začátku opět pomůže partner nebo odporová guma. Pokrčíš nohy a sparing tě lehce nadzvedává nahoru, stejným způsobem funguje i odporová guma, kterou si obmotáš kolem bradel s vložíš do ni nohy.

 

Klik

Čím víš je posazena horní polovina těla, tím je klik jednodušší. Pokud nezvládneš dámský klik, zkus kliky s rukama na lavičce, nejde ti to? Nevadí, pro úplné začátečníky doporučuji dělat kliky o zeď. Stoupneš si ke zdi a plynulým pohybem se přitahuješ a odtahuješ od zdi. Takže začínáš u zdi, pak postupně snižuješ kliky o lavičku, o židli, dámské kliky, pánské kliky, kliky na jedné ruce, kliky ve stojce atak dále :D U všech platí, že cestou dolů se nadechujeme, a při talku cestou nahoru vydechujeme.

Co se týče kliků, máme jich nespočet variací, ale dva základní druhy jsou:

Buď máš lokty u sebe a zabíráš víc na triceps a biceps a nebo máš lokty směrem od těla a zabíráš více na ramena a prsa. 

 

Dřep

Cvik, který dělá každý z nás aniž bychom si to uvědomovali: ráno když vstáváme z postele; když zvedáme něco těžkého ze země nebo když pleveme záhon - většinou jsme v poloze dřepu.

Dřep musí být především přirozený pohyb. Začínáme z pozice narovnané tělo a záda, nohy od sebe na šíři ramen a necháme působit gravitaci a jdeme k zemi - paty neustále na zemi, zadek tlačíme dozadu a ruce narovnané nebo pokrčené před sebou, tak aby trup zůstal pořád rovný. Cestou dolů při dřepu se nadechujeme, cestou nahoru vydechujeme.

 

Core

Nejlépe posílíme cviky jako je plank ( výdrž na zemi, přičemž máš předloktí položené na zemi, dlaně směřují k sobě, ruce mají tedy tvar V, podsazená pánev, zpevněné břicho) nebo knee raises (ve visu na hrazdě přitahuješ k břichu pokrčená kolena, můžeš provádět i na bradlech). Jakmile ti knee raises připadnou lehké, můžeš zkusit přitahovat špičky k hrazdě.

 

Pokud si článek přečetl až do konce, děkuju a doufám, že ti mé rady k něčemu budou. Přeji hezký den a tvrdý tréning!

 

 

Mohlo by vás také zajímat