Spánek: Nezbytná forma regenerace!

Jaká je nejdůležitější pomůcka pro dobrou regeneraci? Nový foam roller? Speciální cvičení, které ustálí vaši čakru a omladí vás o 5 let? 

Ne, je to spánek (a steroidy, ale nikdo nemá rád steroidy).

Pokud chcete udělat něco základního s maximálním přínosem, zlepšete kvalitu a délku spánku. Není to zrovna populární, ale přínosy jsou neodiskutovatelné. Člověk je denní živočich, přes to nejede vlak. Tak jako naše stravování by mělo být do určité míry nepravidelné (cítím jisté pnutí), náš spánek by naopak měl vykazovat pravidelnost. Naše tělo funguje v režimu: Je tma? - Měli bychom spát. Určité přeprogramování je samozřejmě možné, ale rozhodně ne prospěšné. O problémech posunutého denního režimu, umělého osvětlení atd. bylo napsáno mnohé. 

WOclub - české workoutové hřiště

Co můžeme udělat pro lepší spánek?

Všichni známe obecné rady: Temná a chladná místnosti, omezit elektroniku před spaním atd. Obecný princip za všemi těmito radami je jasný: 

Rozvrhněte si den tak, aby jste spali alespoň 8 hodin během temné noci. Pokud totiž nespíte ve sklepě, naše tělo pozná, kdy přijde denní světlo a kvalita spánku se snižuje. Nepomůže ani maska na oči - naše kůže je také citlivá na světlo. Úkolem není bojovat proti světlu ale využít ho v náš prospěch. Jako přirozený budík. 


Takové rozvržení není možné vždy ale, pokud se vám jej podaří nastavit, vysoce zvýšíte kvalitu spánku. Může chvilku trvat, než se vám ustálí hormonální profil, ale nakonec by jste měli být schopni budit se ve stejný čas, odpočatí a připravení vyrazit.

Samozřejmě že například v zimě je nerealistické vstávat za světla a udržovat pracovní režim, ale pravidlo 8 hodin ve tmě stále platí. 

WOshop - český workoutový obchod

S ustálením spánkového režimu mohou pomoci i suplementy. Obecně by jste měli mít uspokojivou hladinu hořčíku (o tom jsme psali mnohokrát), je to jakýsi “předpoklad” pro dobrý spánek. Dalším pomocníkem může být glycin, který před spaním uklidňuje nervový systém a prohlubuje spánkové fáze.

Suplementy můžete najít např. na foractiv.cz
Cherry night s glycinem: https://www.foractiv.cz/cherry-night-150-g/d-71750/
Albion Magnezium: https://www.foractiv.cz/albion-magnesium-90-kapsli/d-71538/

Každopádně počítejte s tím, že suplementy pomohou ustálit spánek ALE nezkracují nutnou dobu spánku

Peace a dobrou!

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí zadat kód "darkside5" v košíku a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotný Dark Side Movement, aby mohli pro tebe psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat