5 rad, jak nepohořet na workoutovém battlu

  • Autor: Monika Najdenovová
  • Kategorie: Blog, Cvičení

Čas soutěží se naplnil, a nikomu jistě neuniklo, že jich v Česku přibývá čím dál víc.

Proto pro tebe přinášíme několik rad, které ti před soutěží mohou pomoci.

1. Ego nechte doma

Jedním slovem pokora a respekt vůči všem soutěžícím. Pokud jdete na soutěž s tím, že prostě chcete a musíte za každou cenu vyhrát, protože jste nejlepší a ostatní se mohou jít zahrabat, jste na správné cestě ke zklamání. Uvědomte si, že největším soupeřem jste pouze vy sami a jde o to ukázat svůj progress a namotivovat ostatní. Ne dokázat ostatním, že jste lepší než oni, ale že jste lepší, než jste byli a brát celou soutěž jako mega tréning, při kterém vás hecují desítky lidí.

2. Nevysilujte se

Tento bod souvisí s bodem číslo 1. Na předvádění bude času dost během samotné soutěže. Ukazovat divákům a porotě co vše umíte vám akorát ubere na síle, a nemusíte pak podat takový  výkon, jaký by jste mohli podat při samotném vystoupení. Vysílením se však nemyslí tzv. osahání hrazdy, při kterém zjistíte, jak je hrazda vysoká, úzká či kluzká. Stejně tak je důležité zahřát svaly v podobě rozcvičky.

3. Buďte připraveni, ale naučte se improvizovat

Na některých soutěžích jsem zažila, jak měli slečny na papíře napsaný set, který pojedou. Jasně je fajn promyslet si, jak zhruba by měla sestava vypadat, jaké propojení cviků je efektivní a co vše chci ukázat, ale stačí, jak zapomenete na jednu věc ze svého promyšleného setu, špatně si chytíte hrazdu, cokoliv a jste v háji. Nevypadá dobře, jak člověk visí na hrazdě a najednou neví, co má dělat. Proto je dobré mít hrubý přehled, ale neučit se cviky po sobě jako básničku. Improvizace je základ, každý ji zná minimálně ze školy, kdy se snaží přesvědčit učitele, že ví, o čem mluví. Tak se snažte přesvědčit i porotu a diváky, že tohle tam zrovna mělo patřit. Nikdo neví, jak to máte v hlavě sestavené, důležité je něco dělat.

4. Buďte svý

Každý máme někoho, kdo nás motivuje a inspiruje. Motivujte se navzájem, předávejte si rady a zkušenosti, ale nekopírujte se. Každý workoutista má svůj osobitý styl, něco, co ho definuje. Někdo jede bar dance, jiný se zaměřuje na silové prvky, na dynamiku, statiku apod. Prodejte to, v čem vynikáte, buďte orginální. Na druhou stranu komplexnost a dlouhé pěkné propojené cviky budou vždycky hodnoceny kladněji než neustálé střídání hrazdy, bradel země atd. Stejně tak, jeden cvik, který umíte perfektně a na 100 způsobů není hodnocen lépe než komplexní workoutista, který ukáže, že umí i něco jiného než „jen“ planche nebo stojku.  Menší rada pro slečny začátečnice, pořád je to street workout, takže nezapomínejte do svého setu zapojit i základní workoutové cviky v podobě přítahů, dipů nebo kliků.

5. Vítězové jste všichni

Všichni jste vítězové bez ohledu na to, jestli vyhrajete na dané soutěži nebo ne! A vítězi jste se stali v okamžiku, kdy jste se poprvé dotkli hrazdy a nevzdali jste se, jen proto, že Vás boleli ruce nebo proto, že ten front lever jste nenaučili během týdne. To že je někdo někde první ještě neznamená, že je nejlepší, jen zrovna na daném místě podal lepší výkon než ostatní.

Kam se chystáš ty?

Mrkni na nejbližší battly a akce!

Mohlo by vás také zajímat