Jak si zlepšit imunitu během zimy

Zima je pro mnoho lidí strašákem. Zhoršení počasí zdánlivě, přesto mnohdy nevyhnutelně vede ke zhoršení zdravotního stavu. Paradoxně další takové zhoršení často přijde na přechodu jara a léta. Na vině je špatná imunita. Ta je ovlivněna větším množstvím různých faktorů. Rozhodli jsme se sepsat pár, pokud možno méně profláklých rad (novin pod oblečení se tedy opravdu nedočkáte), jak se na zimu připravit. 

WOclub - české workoutové hřiště

Strava

Imunita je z velké části ovlivněna naším zažíváním. Co jíme, má tedy velký vliv na naši celkovou odolnost. Strava založená na přírodních zdrojích (můžu to utrhnout nebo zabít?) je dobrý začátek. Moc nevěřte tomu, že zařazení pár “superpotravin” do vašeho jídelníčku, vyváží zbytek “drobných prohřešků.” 


Fyzická aktivita

Organismus zvyklý na průběžný stres v podobě fyzické zátěže se lépe vyrovnává s dalším stresem. Být v dobré fyzické kondici je velká výhoda. Samozřejmě ale pozor na přehnaně velkou zátěž/přetrénování. Tam naopak riziko onemocnění dramaticky roste.


Otužování

Metoda stará jako lidstvo samo, přesto stále podceňovaná (chápu, není to pohodlné). Klíčem k odolnosti je začít postupně, nejlépe už v létě (například studenou sprchou). Nárazový výlet do zamrzlé řeky je podobně efektivní jako nárazové dřepování dvojnásobku svého maxima (dolů se dostanete). 

Suplementace

Ačkoliv lze suplementy zařadit mezi výše uvedenou stravu, zmíníme se o nich separátně, a to už jen z toho důvodu, že některé látky se v naší stravě nevyskytují v takovém množství jako dříve. Multivitamin je jasná věc, ale často je opomíjený je např. zinek, který hraje důležitou roli v mnoha biochemických procesech spojených s imunitou. Další dobrou volbou je selektivně doplňovat vitamín D, kterého je v zimních měsících tradičně nedostatek (i v letních, jelikož prostě netrávíme tolik času venku). Pomoci může i obligátní Céčko (je ale potřeba zvolit dobrý zdroj).

WOshop - český workoutový obchod

Tak co, zkusíš to taky?

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat