CHYBY V BASICS: Jak na kliky a dipy

Začátky jsou vždy nejtěžší, své o tom ví každý sportovec. Jak na to, abychom se nezranili a nenavykly si hned ze začátku na špatnou techniku? Honza Holinec vám vysvětlí správnou techniku dalších dvou základních workoutových cviků, kliků a dipů na bradlech (tricepsových kliků).

Vyhni se špatným návykům hned ze startu! Přeučit se dlouhodobě špatně prováděný cvik je běh na dlouhou trať.

WOclub - české workoutové hřiště

Kliky

Pohyb při kliku bych popsal jako pokrčení loktů v pozici vzporu, do doby, než se hruď dotkne země a následné vytlačení těla zpět do pozice vzporu. Problematikou kliků jsou ramena zasazená do lopatek. Zdravotní problémy, o kterých jsem mluvil u shybů, mohou mít příčinu i v klicích a to právě kvůli tomuto detailu. Kdo někdy zkoušel, nebo dokonce ovládá planche ví, o čem mluvím.

Během kliku se snažte dráhu mezi hrudníkem a zemí dělat co nejdelší – ramena tlačit více k prsům, než k lopatkám. Obdobně jako u shybů jsem toho názoru, že ramena mají být zároveň tlačena směrem k pánvi a neměla by být zaklíněná v trapézech. Pozice loktů při klicích je od shybů značně odlišná.Dejte si pozor, aby vaše lokty spolu s vaším trupem netvořili písmeno T a nesvírali jste tak jednotlivě úhly 90°. Snažte se spíše tvořit jakýsi hrot šípu, ve kterém lokty s páteří svírají úhel 45°.

Důležitá je také pozice bicepsů. Neschovávejte si je u svých žeber, ale vytočte je stejným směrem jako vaše prsty (pokud tedy směřují tam, kam hlava). Dbejte na to, aby se bicepsy stále vytáčely směrem od těla a měly tak prostor pro pomáhání ostatním svalům, které se na úloze kliků podílejí.

Na závodech bývá soutěžícím často při provádění kliků vytýkána pozice bederní páteře. Tvoří jí pět obratlů, které byste se měli snažit tlačit co nejdál od země. Pokud má někdo slabý střed těla, nebo má vrchní část zad výrazně silnější než spodní část zad, může dojít k prohýbání se v bedrech a tím trpí nejen vzpřimovače, ale i samotná pánev. Úlohu tlakové síly pak přebírají více ramena a celá vrchní část těla, což vám zbytečně ubírá na síle a výdrži. Pokud chcete do kliků soustředit maximum svých schopností, snažte se podsadit pánev (v podstatě jen zatněte zadek) a bedra dostaňte na úroveň tricepsů.

​​

Tricepsové kliky alias dipy

Tricepsové kliky neboli dipy se provádějí na bradlech. Pohyb u tricepsového kliku (dipu) je stejný jako u klasického kliku, s tím rozdílem, že celá vaše váha je na rukou, které svírají dvě tyče podél kyčlí.

Já osobně nejsem příliš velký fanda hlubokých dipů z důvodu možnosti vytočení ramenního kloubu, což nechci riskovat. Za správný dip považuji, když svými pažemi prolomíte pravý úhel. Na hlubokém dipu v podstatě není nic špatného. Je to jen můj pud sebezáchovy, který mě pouští pouze do 90 ti stupňů. Po silové stránce je určitě ocenitelné, když zvládnete své tělo vytlačit i z větší hloubky. Nicméně na všech soutěžích je za technicky správně provedený dip, při kterém ramenní kloub se zápěstím sevře úhel 90°. 

Z mých zkušeností je u dipů problém s předsazováním ramen a jejich pokládáním mezi trapézy. Při prováděním kliků na bradlech se snažte vyprsit. Opravdu se nestyďte, ukažte světu svou hruď a hlavu vytáhněte co nejvýše. Je daleko lepší mít u sebe stažené lopatky a krásně otevřená ramena, než si zkracovat prsní svaly a namáhat vršek svých zad. Toho docílíte tím, když dodržíte mé dva poznatky a stejně jako u klasických kliků vytočíte bicepsy.

Striktní formě zdar!

 

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí zadat kód "holinec5" v košíku a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotného Honzu, aby mohl pro tebe psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat