REPORT: Battle on Bars vol.1 v ERS Workout

Na 1. Máje se v největším street workoutovém gymu Evropy, zvaném ERS Workout, pořádal 1. ročník Battle on Bars vol. I. Prostory, ve kterých se akce konala, jsou opravdu jedinečné. Sám gym občasně navštěvuji a na battle jsem se opravdu těšil, už jen kvůli těm všem konstrukcím, které toto místo nabízí. Asi nejlákavější atrakcí pro všechny návštěvníky je dlouhá hrazda s nadzemní molitanovou jámou, která zajišťuje měkké a pohodlné dopady. Dále samozřejmě obrovská „duchna“ pod jinou hrazdou a plno další konstrukcí v podobě bradel nebo například kruhů. Tyto všechny prvky soutěž posílili především v jedné záležitosti – rozcvičce. Za mě je opravdu na místě, když se před freestylem mohu rozcvičit a celkově připravit na své vystoupení na něčem bezpečném a především stabilním. Plno soutěží se totiž většinou koná na jedné propojené konstrukci, kde bojujete o místo na rozcvičení a kde si sebou nejste ani nějak moc jistí, jelikož konstrukce bývá přenosná a na místě pouze provizorně postavená. Nespočet možností na přípravu na výkon a rozlehlé prostory považuji za veliké plus.

 

Na průběh akce dohlížela zkušená porota. (foto: ERS Workout)

To bylo tedy k místu konání a teď bych se vyjádřil k samotnému průběhu akce. Soutěžilo se zde v disciplínách nazvaných NEWBIE, PADAWAN, WEIGHTED a FREESTYLE. Porotci či rozhodčími zde byli Veronika Szabóová, Petr Skokan, Kateřina Weisserová a Michal Zurek. Akci odstartovaly dopolední disciplíny pro začátečníky PADAWAN (maximální opakování shybů a dipů) a NEWBIE (maximální opakování kliků a dřepů) – oboje pouze s vlastní vahou těla. Technika byla striktně hlídaná rozhodčími, ale ti si nakonec ani tak nelámali hlavu se striktností jako spíš s matematikou. Padala zde opravdu obrovská čísla a myslím, že soutěžící ani tak neřešil to, jestli ještě mohou jejich těla, ale spíš jestli ještě mohou jejich hlavy. Např. Vojtěch Dušek stanovil rekord v dřepech svými 1313 opakováními a myslím, že kdyby se nezačal kousat nudou, tak by jich zvládl ještě více. Rekord stanovil rovněž v klikách, kdy jich nasázel rovných 70, čímž si zasloužil první místo v kategorii NEWBIE. 

WOclub - české workoutové hřiště

Kategorii PADAWAN vyhrál Richard Ozimy, který nastavil rekord v dipech s 56ti opakováními. Shyby zde ovládl Lukáš Špáník tím, že provedl 25 striktních opakování. Dámské kategorie vyhrály Viktorie Strnadová (16 shybů a 30 dipů) a Andrea Poláková (27 kliků a 700 dřepů). 

Rozhodčí Petr Skokan bedlivě kontroluje techniku dipů. (foto: ERS Workout)

Za mě hezký nápad rozdělit soutěžení s vlastní vahou těla do dvou disciplín, zvlášť dipy + shyby a zvlášť dřepy + kliky, ale přijde mi, že s těmi dřepy to nebyl až tak dobrý nápad. Jde jen o můj názor, ale myslím si, že by bylo pro všechny vhodnější nastavit z hlediska nohou nějakou náročnější variantu, při které by nepadala tak vysoká čísla a dala se tak lépe posuzovat síla spodní části těla. Rozhodně bych se nepouštěl do nějakých časově omezených provedení, jako tomu na některých soutěžích bývá (nejsme přece na crossfitu), ale zvážil bych např. dřepy na jedné noze, kterých nepadne rozhodně tolik a tak bude průběh soutěže o něco záživnější.

Battle přijeli podpořit i samotní Workout Fanatics. (foto: ERS Workout)

V odpoledních hodinách se soutěž začala ubírat k disciplínám pro pokročilejší. Jednalo se o weighted, který byl rozdělen podle váhy u mužů do 75 kg a nad 75 kg, zvlášť byla ženská kategorie. Muži prováděli shyby se závažím v podobě 32 kg a dipy s přidanou zátěží 48 kg. Shyby vyhrál Vojta Holý s počtem 16 opakování a dipy vyhrál Roman Klandúch s počtem 20 opakování. Vtipné bylo, že se navzájem tito dva účastníci lišili v obou disciplínách vždy o jedno opakování – Vojta 16 shybů a Roman 15 shybů. Vojta 19 dipů a Roman 20 dipů. Jejich počty byly tedy vyrovnané a měl následovat rozstřel. Nakonec se však rozhodlo, že shyby mají při přepočítání větší bodovou hodnotu než dipy a tím pádem se vítězem těžké kategorie stal Vojta. Lehkou váhovou kategorii vyhrál Kristián Střížek (11 shybů a 9 dipů). Dámy v disciplíně s přidaným závažím soutěžili ve shybech +10 kg a v dipech + 16 kg. Vítězkou se stala Martina Kovaříková s počtem 13 shybů a 14 dipů. 

Kolem 17 té hodiny přišla na řadu divácky nejlákavější disciplína a to freestyle. Stejně jako ve weightedu byly 3 kategorie – muži pod 75 kg, muži nad 75 kg a ženy. Dohromady se této disciplíny zúčastnilo celkem 21 soutěžících, mezi nimiž jsem byl i já. Na většině soutěží v naší zemi nejprve každý účastník projde kvalifikačním kolem, kde se podle bodového hodnocení porotců následně vyberou ti nejlepší, kteří se proti sobě utkají v battlu 1 proti 1. Na Battle on Bars vol I. se však rovnou konaly duely. Rozlosovala se jména a freestyle začal vždy dvěma koly po jedné minutě. Někdo měl štěstí na los někdo ne, každopádně si myslím, že hodnocení bylo férové a padaly zde úžasné výkony, které byly náležitě odměněny.

Všechny kategorie byly původně složeny ze sudého počtu účastníků, ale u těžké váhové kategorie se na poslední chvíli přihlásil ještě jeden soutěžící, a proto se v mé váhovce začala točit i trojice. No a z jedné takové jsem já těsně před finálem vypadl a tentokrát jsem se tedy ani nedostal k boji o první místo. Vinit můžu jen sám sebe, jelikož jsem si zbytečně schovával těžší prvky na další kola a měl jsem zde i pád z 90° kliku. Každopádně to pro mě byla dobrá zkušenost a ponaučení pro příště. 

Honza Holinec - účastník freestylu muži nad 75 kg. Autor článku. (grafika: ERS Workout)

Ve finále se utkali o vítězství v mé kategorii Daniel Jakubský a Filip Sláma. Zábavné bylo, že tito dva se spolu už od prvního kola potkávali ve trojicích a vždy vyřadili toho, kdo byl proti nim. Takže jeden proti jednomu stáli až v samotném finále, kde se teprve rozhodlo, že vítězem těžké váhové kategorie bude Filip. 

V lehké váhové kategorii byly předváděny opravdu excelentní prvky a porota si několikrát nechala vyžádat další kolo, jelikož si až do samotného konce nebyla jistá, kdo se stane vítězem. Ze strhujícího dvakrát prodlouženého finále, kde se o první místo utkali Filip Krátký a úřadující mistr ČR Patrik Černý, nakonec vzešel jako vítěz 16 ti letý Filip. V posledním kole měli oba soutěžící za úkol předvést freestyle na zavěšené obruči. S nelehkým úkolem se lépe vypořádal zmiňovaný Filip. 

Filip Krátký - vítěz lehké váhové kategorie ve freestylu. (foto: ERS Workout)

Podpora ze strany fanoušků byla úžasná a já si duel těchto dvou borců opravdu užil. Dámy taktéž předváděly úžasné výkony a kolikrát jsem se i styděl, když jsem viděl, jak krásně provedou špicára nebo backlever na jedné ruce. V jejich vrcholném kole se potkaly Barbora Sobotková a Klára Čuříková. Opět to byl strhující duel a dost mě překvapila vítězka Klára, která předvedla úžasné kristo a první místo si opravdu zasloužila.

Jsem rád, že jsem se této soutěže zúčastnil a viděl plno lidí z Československé scény, kteří mi dodali další motivaci a energii pokračovat dál. Úroveň akce se mi líbila, jen mi možná přišlo zbytečné postupné zkracování freestylových kol na půl minuty. Moc toho potom soutěžící nestihli předvést a mně se dokonce dvakrát stalo, že jsem ani nedokončil svůj set a musel jsem z hrazdy seskočit. Mimo to se mi ale soutěž moc líbila a těším se na další ročník, který by se měl konat už letos na podzim.

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí zadat kód "holinec5" v košíku a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotného Honzu, aby pro tebe mohl psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat