CHYBY V BASICS: Jak na dřep

Dřep – zdánlivě jednoduchý cvik. Každý přece umí dřepět, nebo ne? A jaký je rozdíl mezi dřepěním a dřepováním?

Dřep patří mezi nejzákladnější workoutové cviky, přesto má mnoho lidí problém jej udělat správně - ostatně to už psala v rozhovoru Niky „Setkávám se s tím, že holky v dnešní době absolutně neumí dřep. Mají zkrácené svaly, předklánějí se dopředu a zvedají paty ze země.“

Jak na to vám prozradí Honza Holinec.

WOclub - české workoutové hřiště

Přiznejte si to. Kdo z vás cvičí nohy? Nohy jsou přece základ no ne?

Co je to vlastně dřep? Dřep je pohyb, při kterém ze stoje spustíte zadek na achillovy šlachy a následně jej pomocí hamstringů vytlačíte zpět do pozice ve stoje. Základem pro dřepování je dřepění, a to dneska jen tak nikdo neumí. Proto má rada zní, naučte se nejdříve dřepět!

Dřepění samo o sobě by Vám mělo být naprosto přirozené, bezbolestné a příjemné. Malé děti umí dřepět bez přemýšlení o bolavých kolenech a jiných rozmyslech dnešní doby. Kdy je vhodné dřepět? Kdykoliv. Zkuste si v pozici dřepu přečíst časopis nebo sníst oběd. Více o tom, proč a jak správně dřepět se dočtete na webu Adama Rawa.

Dřepět umí i malé děti
Dřepět umí i malé děti. A co ty?

Základem dřepů je nezvedat paty ze země, ale zároveň se nepředklánět do špiček. Nezvedat paty ze země vás krásně naučí právě dřepění. Pokud jste natolik zkrácení a „zdegenerovaní“, že nezvládnete posadit svůj zadek na achillovky, vložte si pod paty třeba knížku a postupně pak ubírejte na výšce. Brzy se ocitnete až na zemi.

Slyšel jsem plno keců o tom, že se kolena nesmějí dostat přes úroveň špiček. No tak vy, co máte v hlavě tuhle myšlenku, se zamyslete nad tím, že každý má jinou stavbu nohou a jiné délky jednotlivých kostí, šlach i svalů a proto nemůžete udělat měřítko, že koleno jednoho člověka musí sahat na stejnou úroveň, jako koleno někoho jiného. Samozřejmě je super, pokud se vám při dřepování povedou kolena udržet u těla (ne však za každou cenu). Udržet kolena u těla je důležité zejména proto, aby se při dřepu do práce zapojily hamstringy.

Na rozdíl od shybů a dipů jsem se na většině soutěží setkal s časovými limity, co se dřepů týče. Za určitý čas jste museli nasázet co nejvíce dřepů, nejspíš proto, že je možné jich udělat opravdu hodně a s takovou by se někteří soutěžící taky nemuseli vůbec dostat na řadu. Proto se, ať už klasické, nebo třeba i dřepy na jedné noze, hodnotí pouze podle počtu opakování většinou maximálně do dvou minut. Navíc stačí, když zadek dostanete do vodorovné polohy, tudíž nemusíte „až dolů“.

Vyvaruj se kuřecím nohám.

Jakmile zvládnete obyčejné dřepy, případně dřepy ze zátěží, můžete zkusit těžší variantu a to dřepy na jedné noze, takzvané pistole. Důležité je se dobře protáhnout (prevence zkrácených šlach) a vybrat si záchytný bod z důvodu rovnováhy. Při pistolích jsou záda rovná, „pomocná noha“ natažená. Zpočátku vám mohou pomoct negativní pistole, případně se pokusit zvednout s podporou (přidržujete se např. nábytku, nebo workoutové konstrukce rukou, která je blíž noze, která vykonává práci).

Tímto Honza ukončuje trilogii základních workoutových cviků a co vzkazuje na konec?

Díky za přečtení. Snad si z toho vzali začátečníci motivaci a náhon do startu a pokročilí si převzali nějaké moje myšlenky o fungování lidského těla a zkusí je na sobě aplikovat a snad uvidí nějaký rozdíl a hlavně progress (především ve zdraví). Chtěl bych jen zmínit, že klasické kvalita over kvantita je skutečně pravda. Pokud nepotřebujete do měsíce nahonit váš nejvyšší počet opakování na daný cvik, tak se opravdu nevyplácí řadit čísla na první místo. Pokud jen chcete využít základní cviky pro rozvoj síly a vytrvalosti pro náročnější prvky, tak vám bohatě stačí dostávat se k číslům, na která jste po technické stránce pyšní. Nikdo vás za to přece nesoudí a nemusíte pokaždé překonávat vaše maximum. Zkrátka využijte pro danou sérii všechny svaly, které k tomu jsou třeba, soustřeďte se na dýchání (dolů nádech, nahoru výdech) a buďte pyšní sami na sebe, že šetříte své zdraví a posouváte se někam dál. 

Přeji všem hlavně hodně zdraví, protože to je opravdu základ, který je nutný a ne každý ho má. 

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí zadat kód "holinec5" v košíku a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotného Honzu, aby mohl pro tebe psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat