Jak na mozoly na rukou? Snadno, rychle a levně!

Tento článek směřuji na ty z nás, kteří mají problémy s úchopem, a to v tom smyslu, že vás pálí dlaně při uchopení hrazdy nebo se vám trhají mozoly. Ta poměrně horší situace ze zmiňovaných dvou nastává ve chvíli, když trénuješ nějaké dynamické prvky, ať už otočky na hrazdě nebo muscle upy a ztvrdlá část vašich dlaní začne bolestně opouštět tu měkkou. Mě se to dělo často a proto ti teď přináším pár rad, co funguje a co ne a jeden můj trik, který ti může pomoct.

Mozoly na rukou street workout
Trénink freestylových prvků dává zabrat a ne každý mozol to vydrží.

Trhání mozolů

První okamžik zjištění, že mozoly ztrácejí svůj původní tvar a začínají se trhat, pro mě není příliš hrozný. Stejně tak s ním související začištění (ruční trhání). Člověk je v té chvíli většinou plný adrenalinu a bolestí spojenou s tímto zákrokem se nemá cenu zaobírat. Nějaké to zatnutí zubů a oddělení živé tkáně od odumřelé se ještě dá zkousnout, stejně jako první styk s vodou. Horší je pak pověsit se v takovém stavu (s tím čerstvým masem) znova na kovovou hrazdu. Pokud to zvládáš, tak všechen obdiv, ale přiznej si, že úchop pak není stoprocentní a hrazdu pouštíš daleko častěji, dochází k trhání ostatních mozolů a pak nějakou motivaci za top progressem příliš nevnímáš. 

 

Pálení dlaní během úchopu

Druhou z možností problému s úchopem je pálení dlaní během držení hrazdy a to ať už v rámci dlouhého tréninku, nebo druhý den po tréninku, který byl náročný na úchop. Přiznám se, že nezvládnu diagnostikovat přesnou příčinu toho, co za pálení a trhání kůže může. Myslím si, že podíl na tom má magnézium, které ruce vysušuje. Bez něj si však nedokážu pořádný trénink představit, protože se při tréninku potím a kvalitní úchop je jednou z mých hlavních priorit. Takže rady typu používat méně magnézia, nebo jej raději nepoužívat vůbec neakceptuji.

WOclub - české workoutové hřiště

Prevence proti tvorbě a trhání mozolů

Za 5 let cvičení jsem si vyslechl plno rad a vyzkoušel plno doporučení, která však s výjimkou jednoho nefungovala tak, jak bych potřeboval. Nosil jsem rukavice, v těch jsem ale neměl ten správný úchop a ruce mi z hrazdy klouzaly. Dával jsem si přes hrazdu takovou tu yóga gumu, omotával si dlaně obinadly nebo páskami. Zkoušel jsem po večerech mozoly ořezávat, nebo strouhat, dával jsem jim dlouhé dny klid, používal jsem roztok se solí, desinfikoval ruce alkoholem, používal konopné masti (naše fakt fungují - pozn. redakce)) a všelijaké krémy a mazání.

A musím říct, že jako jedinou pomůcku jsem si opatřil mozolníky, což jsou takové rukavice bez prstů, které používají gymnasti. Úchop s nimi rozhodně není 100%, ale když jsou z kvalitního materiálu, tak zas až tak moc nekloužou a dokáží trochu zmírnit bolest poraněných rukou (čerstvého masa) během úchopu na hrazdě nebo pálení rukou během dlouhého tréninku. Dobře na nich drží magnézium a dají se s nimi občas provést i dynamicky náročnější prvky.

WOshop - český workoutový obchod

A co je teda můj vyzkoušený trik?

Jedná se o takovou mojí osobní vychytávku, kterou jsem doposud sdělil jen pár lidem. Říkám si ale, že když ji rozšířím do celé komunity, tak třeba učiním něčí trénink a žití lepším a příjemnějším. Někoho napadne, proč prozrazuju svoje know-how, když si ho můžu nechat pro sebe a jet bomby sám. Odpovím, že raději než abych byl na soutěži první ze dvou, tak budu klidně poslední z 30ti za cenu toho, že se soutěže účastní více lidí, kteří využijí moji vychytávku a porazí mě. A teď konec napínaní a stresování. Zas tak převratná a obří věc to není. Dozvěděl jsem se o ní loni v květnu, když jsem byl venku na workoutovém hřišti u jedné školy.

Přišel ke mně asi 60ti letý učitel, který obdivoval to, co dělám. Zhrozil se, když viděl mé ruce, ze kterých visely zbytky kůže. Řekl mi, že kdysi dělal gymnastiku a že ty krémy, které jsem v té době používal, mi jsou k ničemu. On a jeho kamarádi prý používali něco lepšího – JELENÍ LŮJ. Ano, opravdu tu věc, která na vás kouká skoro v každém obchodě. 

Hned ten den jsem šel do obchodu, jeden si koupil a od té doby jsem na něm závislý. Na co se přece používá? Na popraskané a suché rty. Tak si ho zkuste dát na ruce a uvidíte. Neděláte nikomu reklamu a neutrácíte mraky peněz. Tyčinka, co má 28 g stojí kolem 35 korun a opravdu funguje a vydrží dlouho. Já dávám vždy průhlednou vrstvu na dlaně před spaním a v případě utrženého mozolu postižené místo lůjem ošetřuji každou hodinu a jsem schopný utržený mozol zahojit za den.

Tak držím palce, ať vám to taky funguje a už nemusíte řešit problémy s gripem!

Připravili jsme si pro tebe slevu 5% na workoutové produkty na WOshop.cz! Stačí zadat kód "holinec5" v košíku a sleva se ti hned odečte. Podpoříš tak i samotného Honzu, aby mohl pro tebe psát další super články!

Komentáře

Mohlo by vás také zajímat